Íri sa na EURO vracajú po 24 rokoch

02.06.2012 Celý región

Bratislava 2. júna (TASR) - Íri sa kvalifikovali na záverečný turnaj zo "slovenskej" B-skupiny z druhého miesta a následne cez barážový dvojzápas s Estónskom (4:1, 1:1). Zverenci vtedjšieho slovenského trénera Vladimíra Weissa s Írmi v neúspešnom kvalifikačnom cykle ani raz neprehrali (1:1 a 0:0).

Ostrovní futbalisti pod taktovkou talianského stratéga Giovanni Trapattoniho vychádzajú z hernej disciplíny na všetkých postoch, pričom pokoj dodáva spoluhráčom skúsený brankár Shay Given. Dôležitú funkciu a ťažko nahraditeľným hráčom v tíme je najmä defenzívny stredopoliar Richard Dunne rovnako z anglickej Aston Villy. Pri systéme 4-4-1-1 sa o ofenzívnu kreativitu respektíve kolmé úniky po čiarach starajú Damien Duff (FC Fulham) a Aiden McGeady (Spartak Moskva).

Už na MS 2002 bol najlepším kanonierom a hviezdou írskeho národného tímu Robbie Keane. Na tomto fakte si nič nemení ani o desať rokov neskôr, kedy ostrovný borec pôsobí v zámorskom klube Los Angeles Galaxy spoločne s Davidom Beckhamom. Na jar však už hosťoval v Aston Ville, aby sa lepšie aklimatizoval na európsky futbale. Keane zaznamenal v kvalifikácii EURO 2012 sedem gólov, pričom s 53 presnými zásahmi je írskym rekordérom. Majster Európy do 18 rokov z Cypru v roku 1998 ešte stále má na ihrisku čo povedať.

Pre Írov bude turnaj v Poľsku a Ukrajine druhým vystúpením na európskom šampionáte. Na ME 1988 sa však museli rozlúčiť už po zápasoch v základnej skupine. Ray Houghton síce rozhodol gólom o slávnom víťazstve nad Anglickom, ale potom Íri remizovali so ZSSR a napokon prehrali s Holandskom.

ÍRSKO

riadiaci orgán: Írska futbalová asociácia (založená 1921)

web: http://www.fai.ie/

vstup do FIFA: 1923

vstup do UEFA: 1958

dresy: zeleno-biele

účasti na ME: 2

najväčšie úspechy: účasť na majstrovstvách Európy 1988 a majstrosvtávch sveta 1990

postavenie v rebríčku FIFA: 18.

tréner: Giovanni Trapattoni

postup na ME: 2. miesto v B-skupine kvalifikácie európskej zóny, baráž s Estónskom (4:1 a 1:1)

najznámejší hráči: Shay Given (Aston Villa), John O'Shea (AFC Sunderland), Richard Dunne (Aston Villa), Aiden McGeady (Spartak Moskva), Damien Duff (FC Fulham), Darron Gibson (FC Everton), Robbie Keane (Los Angeles Galaxy)
 

Vyberte región